banner

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΟΔΟΥΛΟΣ, Aιρετός ΠΥΣΠΕ Θεσπρωτίας

Ενα ιστιολόγιο για επιστημονική και συνδικαλιστική ενημέρωση των συναδέλφων μου .
Εκπαιδευτικά και άλλα...Ενημερωση, επικοινωνια, διάλογος
            alfavita  ΔΟΕ  ΑΔΕΔΗ  ΓΕΣΕΕ  DIPE 

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Νέα δεδομένα για τους ασφαλισμένους

Σε νέο καθεστώς πρωτοβάθμιας περίθαλψης βρίσκονται από χθες οι ασφαλισμένοι τεσσάρων ταμείων. ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ εντάσσονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα υπό τη βροχή των διαμαρτυριών και των απεργιών των γιατρών και των φαρμακοποιών.
Πρακτικά η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος οποιουδήποτε από τα τέσσερα ταμεία θα παίρνει τηλέφωνο είτε στο 184 (νούμερο για ιατρικά ραντεβού στο ΙΚΑ) είτε στα γραφεία του ΟΠΑΔ και θα ζητά να μάθει ποιος είναι ο συμβεβλημένος με τον νέο φορέα γιατρός της ειδικότητας που θέλει για να απευθυνθεί σε αυτόν. Σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων, εάν ισχύσει η ελεύθερη συνταγογράφηση από όλους τους γιατρούς, τότε θα γράφουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες φάρμακα, αν όχι… άγνωστο.
Πάντως το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου θεωρεί θνησιγενές το εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ. Καλεί τους γιατρούς όλης της χώρας να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τον Οργανισμό, χαρακτηρίζοντας επαίσχυντους τους όρους συνεργασίας των δύο πλευρών (αμοιβή 6,48 ευρώ ανά επίσκεψη). Ανάλογη θέση εκφράζει και το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), εκτιμώντας ότι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι βρίσκονται παντελώς ανασφάλιστοι από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Την ίδια στιγμή οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί απεργούν μέχρι την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας μέχρι την ίδια ημερομηνία, οι φαρμακοποιοί βάζουν λουκέτο και σήμερα στα φαρμακεία και σταματούν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση. Ο ασφαλισμένος θα τα πληρώνει από την τσέπη του και στη συνέχεια θα απευθύνεται στο πρώην ασφαλιστικό του ταμείο, νυν ΕΟΠΥΥ.
κλικ εδώΣυμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ