banner

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΟΔΟΥΛΟΣ, Aιρετός ΠΥΣΠΕ Θεσπρωτίας

Ενα ιστιολόγιο για επιστημονική και συνδικαλιστική ενημέρωση των συναδέλφων μου .
Εκπαιδευτικά και άλλα...Ενημερωση, επικοινωνια, διάλογος
            alfavita  ΔΟΕ  ΑΔΕΔΗ  ΓΕΣΕΕ  DIPE 

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Δ.Ο.Ε. 18-1-2012: Η Επένδυση στη γνώση. Απάντηση στην κρίση. Τοποθέτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αγαπητοί μελλοντικοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Κυρίες και κύριοι,
Αρχικά, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας για την πρόσκληση στη σημερινή εκδήλωση και φυσικά να σας καλωσορίσουμε στα πανέμορφα Γιάννινα.
Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας και φυσικά για το χώρο της εκπαίδευσης.
Ταυτόχρονα, είναι βέβαιο ότι η επένδυση στη γνώση είναι ένα εφόδιο ώστε να μπορέσουμε να αντισταθούμε στην κατάρρευση όλων των τομέων της ζωής και ειδικότερα στην κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία προκλήθηκε τα 2 τελευταία χρόνια.
Ως ενεργοί φοιτητές και μελλοντικοί εκπαιδευτικοί είμαστε υπέρ της συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, ώστε να ανταποκρινόμαστε άρτια τόσο στις συνεχείς αλλαγές που συμβαίνουν στο χώρο της Παιδαγωγικής και Διδακτικής όσο και στις συνεχείς αλλαγές που συμβαίνουν στο χώρο της κοινωνίας και ειδικότερα στο χώρο του σχολείο. Ένα χώρο πολυσύνθετο και πολυπολιτισμικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω απόψεις μας δεν μένουν στη θεωρία, αλλά μέσα στο Πανεπιστήμιο παλεύουμε συνεχώς για καλύτερη μόρφωση αλλά και για καλύτερη επιμόρφωση, υλοποιώντας συνεχώς πλήθος επιμορφωτικών ημερίδων τόσο για θέματα της εκπαίδευσης όσο και για θέματα της επαγγελματικής μας αποκατάστασης.
Ωστόσο, θα θέλαμε να σημειώσουμε και να υπογραμμίσουμε ότι δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στην επένδυση στη γνώση, αλλά να αναφερθούμε διεξοδικά και στην κρίση που μας οδήγησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Μια κρίση που μέσα από πρόχειρους και ερασιτεχνικούς χειρισμούς της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ διέλυσε την εκπαίδευση, διέλυσε τις ζωές και τη ψυχολογία όλων μας είτε δουλεύουμε είτε δε δουλεύουμε στην εκπαίδευση.
Ενώ οι κύριοι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ διακήρυτταν ότι η Υγεία και η Παιδεία δεν θα επηρεαστούν από το Μνημόνιο, αυτοί οι δυο τομείς ήταν που διαλύθηκαν μέσα σε λίγους μήνες χωρίς κανένα ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας.
Δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε το τσουνάμι των αλλαγών που προκάλεσε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αφού είμαστε βέβαιοι ότι το βιώνουμε και το βιώνετε στιγμή στιγμή, λεπτό λεπτό.
Μια λέξη αντικατροπτίζει τη δίχρονη πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας: ΧΑΟΣ.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σημειώσουμε χαρακτηριστικά ότι, όσον αφορά τις δικές μας προοπτικές, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να μας ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ.
Για παράδειγμα, εκεί που το 2009 οι απόφοιτοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων δούλευαν ακόμη και με βεβαίωση κτήσης πτυχίου, σήμερα 2 χρόνια μετά ζουν με δανεικά από τους γονείς τους και φυσικά δεν μπορούν να το πιστέψουν πως μπήκαν πρωτοετείς με σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και αποφοιτούν ΑΝΕΡΓΟΙ και ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΙ.
Παρόλα αυτά, πολλοί από εσάς εδώ μέσα και δικαιολογημένα θα αναρωτηθείτε: «Παιδιά καλά τα λέτε, αλλά τι κάνατε για όλα αυτά;»
Κυρίες και κύριοι,
Εμείς επειδή αγαπούμε αυτό που σπουδάζουμε και επειδή μπήκαμε στο Παιδαγωγικό με όνειρα, δεν μοιρολατρήσαμε.
Είμασταν οι πρώτοι που ΑΝΤΙΔΡΑΣΑΜΕ.
Βλέποντας τις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας από τις αρχές του 2010 κινητοποιήσαμε άμεσα το φοιτητικό σύλλογο πραγματοποιώντας δράσεις και ημερίδες ενημερώνοντας τους συμφοιτητές μας.
Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε Γενική Συνέλευση στην οποία αποφασίστηκε ,κατά πλειοψηφία, να αποσταλεί ΨΗΦΙΣΜΑ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ διαμαρτυρίας του Φοιτητικού Συλλόγου προς την Υπουργό Παιδείας, τους Υφυπουργούς, τη Διδασκαλική Ομοσπονδία και άλλους φορείς. Το θέμα της επιστολής ήταν οι τότε προτεινόμενες αλλαγές που σχετίζονταν τόσο με την αλλαγή του τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών μόνο με ΑΣΕΠ όσο και με τη μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών κατά 70% και τη μείωση μόνιμων διορισμών κατά 50%.»
Εντωμεταξύ, εκείνη την περίοδο η προσκείμενη φοιτητική παράταξη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΠΑΣΠ, μας έλεγε ότι κινδυνολογούσαμε και δεν πρέπει να κατηγορούμε και να στέλνουμε επιστολές στην κυβέρνηση.
Ευτυχώς, όμως, η πλειοψηφία των φοιτητών μας ακολούθησε και πήραμε απόφαση στη Γενική Συνέλευση και στείλαμε τις επιστολές στις 8 Μαρτίου 2010.
Τα αποτελέσματα ποια ήταν; Από τη μια Δικαιωθήκαμε ΣΗΜΕΡΑ σχετικά με τότε τις προβλέψεις αφού όχι μόνο μειώθηκαν οι διορισμοί αλλά εκμηδενίστηκαν, από την άλλη Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μας αφού η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (και το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας) μας αγνόησε πλήρως.
Εμείς, όμως, δεν πτοηθήκαμε και δεν πτοούμαστε διότι καθημερινά ενημερώνουμε τους συμφοιτητές και υλοποιούμε κάθε Μάρτιο ,εδώ και 3 χρόνια, ολόκληρη εβδομάδα που ασχολούμαστε με το τι θα γίνει σχετικά με την επαγγελματική μας αποκατάσταση.
Σε μια από αυτές τις εκδηλώσεις μας έκανε την τιμή και μας ενημέρωσε για τις προοπτικές μας και για τους διορισμούς μας ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ (Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), κ. Παληγιάννης, που φυσικά ήταν από τους ελάχιστους που ασχολήθηκαν με την επιστολή μας που αποστείλαμε στις 8 Μαρτίου 2010.
Είμαστε, λοιπόν, εδώ και 2 χρόνια σε μια εμπόλεμη ζώνη τόσο οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί όσο και εμείς οι μελλοντικοί ΑΝΕΡΓΟΙ εκπαιδευτικοί.
Για το λόγο αυτό ζητούμε από όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και φυσικά από την πλειοψηφούσα παράταξη της ΠΑΣΚ, που είναι προσκείμενη στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ που άλλαξε τις ζωές δραματικά μέσα σε λίγους μήνες, να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Ας μας συγχωρέσετε, αλλά σας ζητούμε, και έπρεπε ήδη να το είχατε κάνει πριν 2 χρόνια, να αφήσετε πίσω τις συμπάθειες της κομματικής σας παράταξης που κυβερνάει και να κάνετε μια πιο ανοιχτή και πιο σκληρή σύγκρουση με την κα. Υπουργό που πότε δεν είπε ένα ΟΧΙ ώστε να περισώσει κάτι από την εκπαίδευση. Είναι ξεκάθαρο ότι μας οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην ΑΝΕΡΓΙΑ και στην ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.
Σας λέμε, λοιπόν, με όλη τη δύναμη της φωνής μας ότι είμαστε ΠΑΡΩΝ για να ασκήσουμε ΜΑΖΙ μια σκληρή αντίδραση απέναντι στην Υπουργό Παιδείας.
Για παράδειγμα, σας προτείνουμε να επιδιώξετε συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας και να προσκαλέσετε όλα τα προεδρεία των Παιδαγωγικών Τμημάτων, έτσι ώστε να αισθανθεί την αγανάκτηση της νέας γενιάς που, χωρίς να υπήρχε ουσιαστικός λόγος και χωρίς να προσπαθήσει να περισώσει κάτι, την οδήγησε στην ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
Κλείνοντας, σας καλούμε από αυτό το βήμα να κάνουμε πράξη το σημερινό τίτλο της εκδήλωσης, καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επενδύσει στη γνώση μέσα από τους νέους δασκάλους που αποφοιτούν από τα Παιδαγωγικά Τμήματα. Με άλλα λόγια, καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επενδύσει σε νέους ανθρώπους που εισήχθησαν με 18.000 και 19.000 μόρια  στα Πανεπιστήμια, έχοντας αγάπη, μεράκι και όραμα για την εκπαίδευση και τους μικρούς μαθητές.