banner

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΟΔΟΥΛΟΣ, Aιρετός ΠΥΣΠΕ Θεσπρωτίας

Ενα ιστιολόγιο για επιστημονική και συνδικαλιστική ενημέρωση των συναδέλφων μου .
Εκπαιδευτικά και άλλα...Ενημερωση, επικοινωνια, διάλογος
            alfavita  ΔΟΕ  ΑΔΕΔΗ  ΓΕΣΕΕ  DIPE 

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Άννα Διαμαντοπούλου: Το Έθνος ευγνωμονεί τους Εκπαιδευτικούς

Ωραία ήταν η Υπουργός Παιδείας στη δήλωσή της για την επέτειο του ΟΧΙ αμέσως μετά την παρέλαση στο Σύνταγμα. Σε αντίθεση με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους που με διάφορες πομπώδεις oρολογίες έκαναν λόγο για ταπείνωση θεσμών, προσβολή του ΠτΔ και αμαύρωση εκδηλώσεων τιμής, η Υπουργός Παιδείας στάθηκε ψύχραιμα και στη δήλωσή της ανέφερε:

«…Θέλω από την ψυχή μου να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε συνθήκες κρίσης, συνθήκες δύσκολες - προσωπικές και αντικειμενικές- δίνουν μια μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών και τη δημιουργία σωστών πολιτών. Θέλω να τους ευχαριστήσω, το Έθνος τους ευγνωμονεί »
Περισσότερα »

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΣΦΥΞΙΑ. Οι περικοπές πνίγουν την παιδεία


Κατάρρευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας τα τελευταία δύο χρόνια, με τη «συμβολή» του μνημονίου, δείχνουν πλέον καθαρά οι αριθμοί για την Ελλάδα....

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από την ΟΛΜΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, που έγινε πριν από μερικές μέρες στις Βρυξέλλες.

Οπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης, «όταν οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία φθάσουν, όπως υπολογίζεται, μόλις στο 2,23% του ΑΕΠ, αντιλαμβανόμαστε πως οι επιπτώσεις στο δημόσιο σχολείο θα είναι δραματικές. Η μείωση των κρατικών δαπανών από το 2009 μέχρι και το 2015 θα είναι της τάξης των 1.436 εκατ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 19,2%»!

Τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε επιπλέον περικοπή δαπανών για την εκπαίδευση που προβλεπόταν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από 2,058 δισ. ευρώ σε 1,694 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 18 %!

Αυτό σημαίνει στην πράξη, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Παιδείας συγχώνευσε συνολικά 1.933 σχολεία, από τα οποία 1.523 στην πρωτοβάθμια και 410 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν 1.056 σχολεία, 851 από τα 10.798 (7,8%) στην πρωτοβάθμια και 205 από τα 3.185 στη δευτεροβάθμια (6,5%), ενώ οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις συνεχίζονται.

Οι καθηγητές λένε, επίσης, ότι καταργούνται ή υποβαθμίζονται υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα:

*Καταργήθηκε η ενισχυτική διδασκαλία στο γυμνάσιο, υποβαθμίστηκε η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

*Υποβαθμίστηκαν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Κλείνουν 22 από τα 58 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αναστέλλεται η λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων.

*Καταργείται ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Υποβαθμίζεται σταδιακά ο θεσμός των βιβλιοθηκών που δημιουργήθηκαν από συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια, ενώ επιβάλλονται πλέον τμήματα από 28-30 μαθητές.



Ειδικότερα, για τα σχολικά τμήματα: Ενας στους τέσσερις μαθητές (ποσοστό 23,64%) στα λύκεια της Αττικής φοιτά σε τμήμα με περισσότερους από 26 μαθητές. Οπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο καθηγητής Στρ. Στρατηγάκης το όριο ήταν 25 μαθητές, ενώ μέχρι το 2010 ο αριθμός αυτός αυξανόταν κατά 10% στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβλημα χώρου. Φέτος η προσαύξηση του 10% υπάρχει και εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τον διαθέσιμο χώρο, με αποτέλεσμα να συγκροτούνται πολλά τμήματα με όριο τους 28 μαθητές. Ετσι, 18.117 μαθητές γενικών λυκείων, φοιτούν σε τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές.

Στις χώρες της Ευρώπης ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα είναι 21,9, ενώ στην Αττική είμαστε ήδη στους 22,45.

«Τις δραματικές συνέπειες των περικοπών», επισημαίνουν οι καθηγητές, «υφίστανται οι ήδη βαριά τραυματισμένες από την οικονομική κρίση ελληνικές οικογένειες. Δεδομένου μάλιστα ότι μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών κατά 60%, προκάλεσε οικονομική ασφυξία του δημόσιου σχολείου, που αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις καθημερινές λειτουργίες του, ενώ συνεχώς καλούνται οι γονείς να συμβάλουν στη λειτουργία του σχολείου για είδη πρώτης ανάγκης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των καθηγητών: Κατά τη διετία 2010-11 έγιναν 3.400 προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 17.500. Το σύνολο των εκπαιδευτικών είναι 160.000, μειώθηκαν δηλαδή πάνω από 10%! Επίσης, οι ετήσιες καθαρές αποδοχές των εκπαιδευτικών είναι πλέον λιγότερες κατά 4 μηνιαίους μισθούς, υπολογιζομένων των περικοπών των νέων κρατήσεων και φόρων που ανέρχονται στο 20%.

Το νέο μισθολόγιο προβλέπει επιπροσθέτως περικοπή 20%, ενώ συνδέει το μισθό με την παραγωγικότητα και την απόδοση. Ετσι το ετήσιο καθαρό εισόδημα θα κυμαίνεται μεταξύ 8.500-17.500 ευρώ. Ο μηνιαίος καθαρός μισθός από 577-680 ευρώ (1ος χρόνος), μέχρι 1.371 ευρώ στα 35 χρόνια.

Οπως τονίζει ο Θ. Κοτσιφάκης, ο μισθός των ελλήνων εκπαιδευτικών, που ήταν ήδη στο 50% του μέσου όρου του μισθού των εκπαιδευτικών της ευρωζώνης έμεινε μισός τα δύο τελευταία χρόνια.

Μειώσεις όμως υπέστησαν και οι συνταξιούχοι. Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας από 60 ή 65 στα 70, καθώς και τα έτη υπηρεσίας από 35 σε 40, ενώ καταργήθηκε η ειδική διάταξη για τους εκπαιδευτικούς που προέβλεπε χορήγηση μειωμένης σύνταξης με 30 χρόνια υπηρεσίας στα 60 χρόνια του εκπαιδευτικού.

Ακόμη και στην Πορτογαλία, όπου η οικονομική κατάσταση είναι παρόμοια με της Ελλάδας και η τρόικα επιβάλλει πολιτική λιτότητα, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Οταν ο βασικός μισθός είναι 485 ευρώ, οι μισθοί των εκπαιδευτικών κυμαίνονται από 1.236 ευρώ τον πρώτο χρόνο και φθάνουν στα 3.076 (μεικτά) στα 29 χρόνια. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εργάζονται 148.955 εκπαιδευτικοί και στην τριτοβάθμια 25.092.

Και εκεί όμως οι εκπαιδευτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ το 2011 και προβλέπεται να μειωθούν κατά 600 εκατ. ευρώ το 2012. Τα σχολεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια ανέρχονται σε 3.500, ενώ εξίσου θλιβερή είναι -και εκεί-, η οικονομική εικόνα των εκπαιδευτικών λειτουργών, αφού: Μειώθηκε ο 14ος μισθός κατά 50% και ο αριθμός των εκπαιδευτικών κατά 4.528 ευρώ. Αντίστοιχα, αυξήθηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εντάχθηκαν στο ταμείο ανεργίας κατά 38,5%.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κάλεσε όλες τις οργανώσεις-μέλη της να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους έλληνες συναδέλφους τους στέλνοντας επιστολές και διαμαρτυρίες στην κυβέρνηση, ενώ προγραμματίζεται έκτακτη συνδιάσκεψη για να δώσουν απάντηση στα όσα συμβαίνουν εναντίον της Ελλάδας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Περισσότερα »

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Λιγότερες προσλήψεις, μηδενική προοπτική

Του Αιρετού ΚΥΣΠΕ, Βασίλη Παληγιάννη

Η πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται από τους πίνακες Β΄ και Γ΄. Στον πίνακα Β΄ κατατάσσονται με αίτησή τους οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί με σειρά που εξαρτάται από την προϋπηρεσία τους που συγκέντρωσαν έως τις 30/06/2010 ως αναπληρωτές και τα μόρια που συγκέντρωσαν στους δύο (2) τελευταίους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Στον πίνακα Γ΄ κατατάσσονται όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί με μηδενική προϋπηρεσία βάσει το χρόνο κτήσης του πτυχίου.
Με βάση τα παραπάνω για το σχολικό έτος 2010-2011, οι πίνακες διαμορφώθηκαν ως εξής:

ΠΕ 70
ΠΕ 60
Πίνακας Β΄
2.265
4.773
Πίνακας Γ΄
3.351
3.703
Σύνολο
5.616
8.476

Από τον παραπάνω πίνακα πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα οι παρακάτω προσλήψεις:

ΠΕ 70
ΠΕ 60
Πίνακας Β΄
2.134
1.594
Πίνακας Γ΄
331
16
Σύνολο
2.465
1.610

Δυστυχώς, 3.151 δάσκαλοι και 6.866 νηπιαγωγοί όπως και χιλιάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων παραμένουν χωρίς δουλειά.
Αυτό οφείλεται ως ένα μεγάλο βαθμό στη μη εγγραφή χιλιάδων προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία, στην απώλεια οργανικών θέσεων μέσω των καταργήσεων, συγχωνεύσεων και υποβιβασμών σχολείων, στη μη λειτουργία ολοήμερων προγραμμάτων σε εκατοντάδες δημοτικά σχολεία, στην κατάργηση της Μετεκπαίδευσης, στη μη χορήγηση νέων εκπαιδευτικών αδειών και σε μια σειρά άλλων μέτρων που πάρθηκαν και τα οποία συρρίκνωσαν και υποβάθμισαν το δημόσιο σχολείο και οδήγησαν σε μηδενικούς διορισμούς και σε λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα ελάχιστες προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης όλων αυτών των συναδέλφων είναι μηδενική αφού συζητιέται η λήψη νέων μέτρων όπως η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.
Η ελληνική κοινωνία έχει επενδύσει πολλά στη νέα γενιά δασκάλων και νηπιαγωγών και προσμένει ότι θα αποτελέσουν το βασικό μοχλό για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Είναι υποχρέωση όλων μας να αγωνιστούμε για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων και σε εκπαιδευτικό προσωπικό (δασκάλων, νηπιαγωγών, γυμναστών, αγγλικών κτλ.)
Είναι υποχρέωση όλων μας να αναδείξουμε και να απαιτήσουμε την προσμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας στις προσλήψεις αναπληρωτών και στους μόνιμους διορισμούς.
Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου διορισμού των εκπαιδευτικών είναι αδήριτη ανάγκη.




Πάντα στη διάθεσή σας

  Παληγιάννης Βασίλης
Περισσότερα »

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Με μαύρο περιβραχιόνιο οι δευτεροβάθμιοι την 28η Οκτωβρίου

Με απόφασή του το Δ.Σ της ΟΛΜΕ καλεί τα μέλη του να φορέσουν μαύρο περιβραχιόνιο στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

Η απόφαση εδώ
Περισσότερα »

Μικρή μελέτη για το νέο Βαθμολόγιο- Μισθολόγιο: από τον Γιάννη Λογοθέτη.


Χτες ασχολήθηκα λίγο με το Νέο Μισθολόγιο- Βαθμολόγιο και με μορφή ερωτήσεων απαντήσεων, γράφω αυτά που κατάλαβα… Αν έχω λάθη διορθώστε με

1. Πόσοι είναι οι Βαθμοί και πώς τους ανεβαίνω;...

Για τους Εκπαιδευτικούς που θεωρούνται Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης -γι΄ αυτούς αναφέρομαι και στις επόμενες ερωτοαπαντήσεις- οι βαθμοί είναι έξι (Α, Β, Γ΄,Δ΄, Ε΄,ΣΤ΄)
Διορίζεσαι με το Βαθμό ΣΤ΄ αλλά αν έχεις συναφές Διδακτορικό ή είσαι απόφοιτος της σχολής Δημόσιας Διοίκησης διορίζεσαι με το βαθμό Δ΄ ενώ αν έχεις συναφές Μεταπτυχιακό διορίζεσαι με το βαθμό Ε΄.
Ξαναγυρίζω σε αυτούς που έχουν μόνο το βασικό πτυχίο και διορίζονται με το βαθμό ΣΤ΄ … Μένεις για δύο χρόνια δόκιμος στο βαθμό ΣΤ΄και αν κριθείς ικανός- το πώς γίνεται αυτό ούτε αυτοί που νομοθέτησαν δεν το ξέρουν - περνάς στον επόμενο βαθμό τον Ε΄. Αν όμως θεωρηθείς ακατάλληλος ή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα σου δώσει περιθώρια 6-12 μηνών για να γίνεις «καλός» εκπαιδευτικός ή αλλιώς… πας σπίτι σου.

Αν όλα πάνε καλά και μονιμοποιηθείς , κάθεσαι τουλάχιστον τέσσερα (4) χρόνια στους βαθμούς Ε΄, Δ΄ και Γ , ενώ στο βαθμό Β΄ πρέπει να μείνεις τουλάχιστον έξι (6) χρόνια. πριν προαχθείς στο βαθμό Α΄ όπου παραμένεις μέχρι τη σύνταξη.


2. Και φτάνουν όλοι οι Εκπαιδευτικοί το βαθμό Α΄;

Σιγά μη φτάσουν, εδώ ούτε οι μισοί δε θα πάρουν τον Β΄

Ένα παράδειγμα… Ας υποθέσουμε ότι 100 εκπαιδευτικοί διορίζονται ως δόκιμοι στο βαθμό ΣΤ΄ . Μετά από δύο χρόνια, αν κριθούν ικανοί, μονιμοποιούνται και παίρνουν το βαθμό Ε΄
Από δω και πέρα αρχίζει ο Γολγοθάς της ποσόστωσης και έχουμε :
Μετά από τέσσερα χρόνια το 90% δηλαδή οι 90 από τους 100 εκπαιδευτικούς θα πάρουν το βαθμό Δ΄ ενώ οι 10 θα μείνουν στην ίδια τάξη του βαθμού Ε΄
Πάμε στους 90 του Δ΄ που παραμένουν το λιγότερο για 4 χρόνια εκεί και απ΄αυτούς το 80% περνάει στο Γ΄ . Δηλαδή 90 Χ80% = 72 Εκπαιδευτικοί γίνονται Γ.
Οι 72 Εκπαιδευτικοί που έγιναν Γ΄ μετά από 4 τουλάχιστον χρόνια κρίνονται και το 60% αυτών δηλαδή 72Χ60% = 43 εκπαιδευτικοί παίρνουν το βαθμό Β΄
Οι 43 Εκπαιδευτικοί με βαθμό Β΄ κάθονται τουλάχιστον 6 χρόνια εκεί και στη συνέχεια κρίνονται και μόνο το 20% δηλαδή 43Χ 20% = 8 εκπαιδευτικοί
Επομένως από τους 100 εκπαιδευτικούς μόλις οι 8 φτάνουν στο βαθμό Α΄ ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να προσπαθούν και να ξαναπροσπαθούν να ξεκολλήσουν από τους κατώτερους βαθμούς.

3. Αναγνωρίζεται η προυπηρεσία μου σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα;

Αν είναι στο δηµόσιο αναγνωρίζεται , µέχρι επτά (7) έτη κατ΄ ανώτατο όριο, ύστερα από κρίση του υπηρεσιακού συµβουλίου.
Ως προϋπηρεσία στο δηµόσιο τοµέα νοείται και κάθε άλλη υπηρεσία που, µε βάση ειδικές διατάξεις, αναγνωρίζεται ως πραγµατική δηµόσια υπηρεσία για βαθµολογική εξέλιξη. (Ας ελπίσουμε ότι εδώ συμπεριλαμβάνεται και η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία…. Δεν το γνωρίζω το ζήτημα και αν μπορεί κάποιος ας βοηθήσει)
Αν η προϋπηρεσία είναι στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να αναγνωριστεί μέχρι επτά χρόνια μόνο με Προεδρικό Διάταγμα. Με το ίδιο διάταγµα θα ρυθμιστούν και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης προϋπηρεσίας και για τους υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του διατάγµατος,
Γενικά η αναγνώριση προϋπηρεσίας από το δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα, καθώς και από θέσεις αιρετών ή µετακλητών δηµοσίων υπαλλήλων, δεν μπορεί να ξεπερνά επτά (7) έτη.

3. Μισθολογικά τι γίνεται;

Ο εισαγωγικός μισθός στο βαθμό ΣΤ΄ είναι 1092 Ευρώ, καθαρά 784 Ευρώ και αν συνυπολογίσουμε τις κρατήσεις πρωτοδιόριστου ο μισθός κατεβαίνει κάτω από τα 700 Ευρώ
Ο μισθός του βαθμού Ε΄είναι επιπλέον 10% του ΣΤ΄ = 1092Χ 110%= 1201 Ευρώ , καθαρά 858 Ευρώ
Ο μισθός του Δ΄ είναι επιπλέον 15% του Ε΄= 1201Χ 115%= 1381 Ευρώ, καθαρά 980 Ευρώ
Ο μισθός του Γ΄είναι επιπλέον 15% του Δ΄=1381 Ευρώ Χ 115%= 1588 Ευρώ, καθαρά 1110 Ευρώ
Ο μισθός του Β΄ είναι επιπλέον 20% του Γ΄= 1588*120%= 1906 Ευρώ , καθαρά 1304 Ευρώ
Ο μισθός του Α΄ είναι επιπλέον 10% του Β’ = 1906 *110%= 2097 Ευρώ, καθαρά γύρω στα 1450 Ευρώ
Δεν υπάρχει!!!! Αν είσαι ο τέλειος δάσκαλος και ανήκεις στην Ελίτ του 8% των εκπαιδευτικών που θα φτάσουν στον Α΄ μετά από 25, 30 ή και 35 χρόνια θα πάρεις το εξωφρενικό ποσό των 1450 Ευρώ…. Αν όμως δεν είσαι ξεχωριστός και ανήκεις στο υπόλοιπο 92% των εκπαιδευτικών που δεν θα φτάσουν ποτέ στο βαθμό Α΄ αλλά θα παραμείνουν λόγω ποσόστωσης σε μικρότερους βαθμούς …. βράστα!

4. Πόσα είναι τα Μισθολογικά Κλιμάκια (Μ. Κ ) και κάθε πότε τα παίρνω;

Τα Μ.Κ. χορηγούνται ανά διετία, µε εξαίρεση τα Μ.Κ. των Βαθµών Β΄ και Α΄, τα οποία χορηγούνται ανά τριετία.
Ο βαθμός ΣΤ΄ δεν έχει Μ.Κ , ο Βαθµός Ε ΄ έχει δύο (2) Μ.Κ, ο Βαθµός Δ΄ τρία (3) Μ.Κ και ο βαθμός Γ΄ τέσσερα (4) Μ.Κ . Για τους βαθμούς Β΄ και Α΄ έψαξα στο νόμο αλλά δε βρήκα πουθενά αν έχει Μ.Κ και πόσα.

Η διαφορά σε χρήμα ανάμεσα σε δύο Μ.Κ είναι 2% και ο Νόμος λέει ότι η μισθολογική μας εξέλιξη γίνεται αυτοδίκαια μόνο στην περίπτωση που έχουμε πετύχει τουλάχιστον το (50%) της προβλεπόμενης στοχοθεσίας. Σε αντίθετη περίπτωση μένουμε μισθολογικά στάσιμη μέχρι να το πετύχουμε

5. Τι είναι το κίνητρο απόδοσης; Και κάθε πότε το παίρνω;

Δίνεται, αν δοθεί, μια φορά το χρόνο
Όποιος υπάλληλος μετά από ετήσια αξιολόγηση έχει πετύχει από 80%-90% των στόχων παίρνει μισό μηνιάτικο ενώ όποιος έχει πετύχει περισσότερο του 90% των στόχων παίρνει ένα μηνιάτικο. Το πώς θα γίνεται η αξιολόγηση δεν το λέει...

6. Με το οικογενειακό επίδομα τι γίνεται;

Αν είσαι παντρεμένος,χωρίς παιδιά, σιγά μη σου δώσουν επίδομα.Για να το πάρεις πρέπει να έχεις παιδιά μικρότερα των 18 ή μέχρι 24 εφόσον σπουδάζουν.
Για ένα παιδί παίρνεις 50 Ευρώ, για δύο παιδιά παίρνεις συνολικά 70
ευρώ ( το δεύτερο παιδί φαίνεται κοστίζει λιγότερο γι΄αυτό σου δίνουν επιπλέον μόνο 20 Ευρώ) με τρία παιδιά παίρνεις συνολικά 120 Ευρώ, με τέσσερα 170 ευρώ και από εκεί και πάνω 70 Ευρώ το κεφάλι.

7. Ποιοι και πόσα παίρνουν ως Επίδοµα Θέσης Ευθύνης

α) Περιφερειακοί Διευθυντές εννιακόσια (900) ευρώ,
β) Προϊστάµενοι Επιστηµονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, τετρακόσια πενήντα ευρώ (450€),
γ) Σχολικοί Σύµβουλοι προσχολικής αγωγής, δηµοτικής εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, Προϊστάµενοι Διευθύνσεων Πρωτοβάθ-
µιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, τετρακόσια ευρώ (400€),
δ) Διευθυντές Ενιαίων Λυκείων, Επαγγελµατικών Λυκείων, ΚΕ.Δ.Δ.Υ και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., τριακόσια πενήντα ευρώ(350€),
ε) Διευθυντές Γυµνασίων, Επαγγελµατικών Σχολών, Τετραθέσιων και άνω Δηµοτικών Σχολείων και Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, διακόσια πενήντα ευρώ (€250). Εφόσον τα σχολεία διαθέτουν τουλάχιστον εννέα (9) τµήµατα τριακόσια ευρώ (€300),
στ) Υποδιευθυντές Σχολικών Μονάδων και Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, Υπεύθυνοι Τοµέων Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, και Προϊστάµενοι Τµηµάτων Εκπαιδευτικών Θεµάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, εκατόν πενήντα ευρώ (€150).
ζ) Προϊστάµενοι Μονοθέσιων, Διθέσιων και Τριθέσιων Δηµοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων εκατό ευρώ (€100).»


8.Σε ποιο βαθμό και σε ποιο κλιμάκιο θα καταταγώ με την εφαρμογή του νέου Βαθμολογίου – Μισθολογίου;

- Με συνολικό χρόνο υπηρεσίας µέχρι τρία (3) έτη, στο Βαθµό ΣΤ΄,
- Με συνολικό χρόνο υπηρεσίας µέχρι εννέα (9) έτη, στο Βαθµό Ε΄,
- Με συνολικό χρόνο υπηρεσίας µέχρι δεκαπέντε (15), στο Βαθµό Δ΄,
-Με συνολικό χρόνο υπηρεσίας µέχρι είκοσι ένα (21) έτη στο Βαθµό Γ΄,
- Με συνολικό χρόνο υπηρεσίας περισσότερο από είκοσιένα (21) έτη
στο Βαθµό Β΄.

Αν έχεις συναφές διδακτορικό ή είσαι απόφοιτος της Σχολή Δημόσιας Διοίκησης
αφαιρούνται από τον απαιτούµενο χρόνο για την τελική κατάταξη, έξι (6) έτη. ενώ αν είσαι κάτοχος συναφούς με τη δουλειά σου μεταπτυχιακού αφαιρούνται δύο (2) έτη.

Ο μαθηματικός Χουλιάρας έφτιαξε αυτό εδώ το xlάκι όπου μπορείς να δεις το βαθμό, το Μ.Κ και τα λεφτά που θα παίρνεις και τα οποία όπως ήδη έχεις καταλάβει δε θα σου φτάνουν ούτε για πασατέμπο…
Περισσότερα »

Τι σημαίνει και ποιους αφορά το κούρεμα του χρέους;

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει πλέον φτάσει προ των πυλών, και οι ίδιοι άνθρωποι που πριν από μερικούς μήνες το απέρριπταν ως το χειρότερο σενάριο, ετοιμάζονται να το παρουσιάσουν ως μεγάλη διπλωματική τους νίκη.

Η μόνη εκκρεμότητα που μένει, είναι το ύψος του κουρέματος. Κάποιοι εκτιμούν πως ένα ποσοστό μεταξύ 50%-60% είναι αρκετό, άλλοι θεωρούν πως το 60% είναι λίγο, κάποιοι λένε μέχρι και για 80%. Χάριν παραδείγματος, ας πούμε πως το κούρεμα θα είναι της τάξης του 50%.

Αυτό που πολλές φορές -άλλες εσκεμμένα και άλλες ακούσια- δεν εξηγείται, είναι το πεδίο εφαρμογής του κουρέματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ακούγοντας τη φράση “50% κούρεμα του ελληνικού χρέους”, εύλογα σκέφτονται πως το ποσοστό αφορά στο σύνολο του χρέους της χώρας, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 366 δισεκατομμύρια ευρώ -άρα μείωσή του κατά 183 δις. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.


Ποιους δεν αφορά

Σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί, από το κούρεμα εξαιρούνται:

τα Ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (περίπου 60 δις)

τα δάνεια της Τρόικας (65 δις)

κάποια άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο (περίπου 20 δις)

τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (15 δις)

τα Ομόλογα λήξης μετά το 2020 (άλλα 40 – 45 δις)

άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές κλπ του Ελληνικού Δημοσίου (π.χ. φαρμακευτικές εταιρείες) όσοι δανειστές μας δε συμμετείχαν εξ αρχής ούτε στο “κούρεμα” του 21% στο PSI του Ιουλίου

Τι μένει λοιπόν; Χοντρικά (και χωρίς να υπολογίζω τις δύο τελευταίες κατηγορίες εξαιρεθέντων, για τις οποίες δεν έχω στοιχεία), περίπου 150 δις ευρώ, το κούρεμα των οποίων κατά 50% θα μειώσει το συνολικό χρέος κατά 75 δις, δηλαδή 20,5% επί του συνολικού ποσού.


Ποιους αφορά

Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, «όλη η ιστορία αφορά κυρίως το Ελληνικό Ασφαλιστικό και Τραπεζικό Σύστημα». Με απλά λόγια, το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να χρωστάει στο ακέραιο το ίδιο ποσόν προς τους μεγάλους δανειστές του στο εξωτερικό, και θα “κουρέψει” στο μισό τις δανειακές υποχρεώσεις του προς τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από αυτούς τους δύο “άτυχους” της υπόθεσης, το κράτος έχει ήδη δεσμευτεί πως θα επανακεφαλαιοποιήσει, δηλαδή θα καλύψει, τη χασούρα των ιδιωτικών τραπεζών (και για να το κάνει, θα χρειαστεί να πάρει νέα δάνεια ύψους αρκετών δις).

Έτσι, από τους δεκάδες κατόχους του υπέρογκου ελληνικού χρέους, τελικά το κούρεμα αφορά δύο, τον εξής έναν: τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή την ασφάλιση, τις συντάξεις και τα εφάπαξ των εργαζομένων.

Πέρα από το προφανές κοινωνικό ζήτημα που προκύπτει, δημιουργείται και μια εύλογη απορία καθαρά οικονομικής φύσης: αν ένα χρέος 366 δις θεωρείται μη βιώσιμο, πόσο βιώσιμο θεωρείται ένα χρέος 291 δις, όταν μάλιστα πρόκειται να αυξηθεί άμεσα για τις ανάγκες της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;
Περισσότερα »

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΔΑΚΕ Π.Ε: 2 χρόνια ΠΑΣΟΚ – 2 χρόνια ανελέητης λεηλασίας


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ «ΛΗΣΤΕΙΑ» ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ

Οι παρακάτω πίνακες εμφανίζουν τις απώλειες στις αποδοχές μας.


Τα δύο (2) τελευταία χρόνια (εφαρμογή Μνημονίου, Μεσοπρόθεσμου, νέο Μισθολόγιο - «φτωχολόγιο») οι περικοπές στους μισθούς μας αγγίζουν το 40%.
Σε χρηματικό ποσό φτάνουν και τις 5.300€ το έτος!!!
Σε αυτές τις απώλειες δεν υπολογίζεται...

η λεηλασία που έχουμε υποστεί από τις αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές (17 χαράτσια τους τελευταίους 15 μήνες) και τον καλπασμό της ακρίβειας.
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο δεν θα είναι τα τελευταία.
Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έναντι των δανειστών μας, με υπόδειξη της Τρόικας, επιφέρουν τη λήψη νέων, κοινωνικά άδικων και επώδυνων μέτρων.
Ακρίβεια, ύφεση, ανεργία είναι τα αποτελέσματα της εγκληματικής σοσιαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζεται.
Είναι φανερό ότι ξεκάθαρη και σαφής πρόθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι να μειωθεί περαιτέρω το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις. Να εξαθλιωθεί κι άλλο η ζωή μας. Να απομυζήσουν ό,τι απέμεινε από τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Δεν θα τους αφήσουμε!
Δεν τους χαρίζουμε τη ζωή μας!
Περισσότερα »

Τριάντα χρόνια Αλλαγή : Το αναπόφευκτο ΠΑΣΟΚ

Είμαι από τους τελευταίους που θα υπερασπιστούν το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά. Αυτό που με απασχολεί είναι το γιατί το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να μετεξελιχθεί από ένα μικρό κόμμα σε ένα καθεστώς με σαφείς πολιτικές και πολιτισμικές αναφορές....

...Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ είναι μια φυσιολογική αντίδραση της κοινωνίας έναντι ενός καθεστώτος αγοραίας εθνικοφροσύνης που ήταν το μετεμφυλιακό κράτος.

Είναι αλήθεια πως στα μετεμφυλιακά πανεπιστήμια η αυθαιρεσία της περίφημης έδρας σε πολλές περιπτώσεις ήταν εκτός ορίων. Είναι αλήθεια πως σε μια εποχή που οι Έλληνες έβλεπαν τι ίσχυε στις χώρες της Ευρώπης, οι μαθητές αναγκάζονταν σαν μικροί κομσομόλοι να φοράνε τις ποδιές στο καταθλιπτικό μπλε του φυλακισμένου. Οι πολίτες αριστερών και φιλοαριστερών πεποιθήσεων πάντα είχαν τον φόβο του χωροφύλακα ο οποίος δεν τους συνελάμβανε άλλα τους παρενοχλούσε. Γνωρίζω από οικογενειακή εμπειρία πως οι αστυνομικοί ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητοι για τις υγειονομικές μικροπαραβάσεις των αριστερών ιχθυεμπόρων (τους γνώριζαν από τους φακέλους), σε αντίθεση με αυτές των δεξιών. Ο αριστερός έπρεπε να δώσει και λίγο φρέσκο ψάρι στον αστυνομικό για να ξεχαστεί η παράβαση.

Στο γλωσσικό ζήτημα, το Ελληνικό κράτος μίλαγε διαφορετική γλώσσα από τους πολίτες του. Τα περίφημα καθαρευουσιάνικα του Παπαδόπουλου και της εθνοσωτηρίου έχουν αφήσει εποχή. Η αγοραία εθνικοφροσύνη έβλεπε παντού κομμουνιστάς και εθνικούς κινδύνους από βορρά και ανατολάς άλλα και πολιτισμικούς κινδύνους από δυσμάς. Αν και η τελευταία απειλή για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας αποσιωπούνταν, εντούτοις σήμερα οι ιδεολογικοί απόγονοι της λαϊκής δεξιάς, χωρίς τον φόβο ενός νέου γύρου κομμουνιστικής ανταρσίας, βλέπουν σιωνιστικούς κινδύνους, αμερικανοκίνητους και δυτικούς μισιονάριους που θέλουν να μας πάρουν την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.

Και για αυτό η ταύτιση της μετεμφυλιακής πολιτικής ελίτ με τους Αμερικάνους και την δύση ήταν στα πλαίσια της πολιτικής σκοπιμότητας και όχι ενός πολιτισμικού προσανατολισμού. Ποιοι θα πίστευαν στο Αμερικανικό Σύνταγμα, οι σοσιαλιστές τύπου Τσάτσου, ο κρατιστής Ζολώτας ή οι ορθόδοξοι σταυροφόροι της Ζωής και του Σωτήρα? Αποκορύφωμα της εθνικοφροσύνης ήταν η βλαχό-μπαρόκ χούντα που με αψεγάδιαστη καθαρεύουσα και γιορτές πολεμικής αρετής, μπούχτισε την Ελλάδα με αισθητική υποκουλτούρα. Η κούφια εθνικοφροσύνη αποκαλύφθηκε τις παραμονές της Κυπριακής τραγωδίας. Η Ελλάδα ήταν μια χώρα απομονωμένη από όλο τον κόσμο, με κάτι γραφικούς να την κυβερνούν και χωρίς στρατό. Φευ, η εθνικοφροσύνη διέλυσε αυτό που υποτίθεται πως ήταν κορώνα στο κεφάλι της. Τον στρατό.

Και μετά την πτώση αυτού του καθεστώτος ένας λαός που είχε μπουχτίσει να ζει με την εθνικοφροσύνη, έπρεπε κάπως να ξεσπάσει. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το είχε υποψιαστεί και για αυτό νομιμοποίησε το ΚΚΕ αλλά και έδωσε στην αριστερά δώρο τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους. Ήλπιζε πως εκείνος θα μπορούσε να κάνει την μετάβαση ελεγχόμενη με εκείνον ίσως εγγυητή της σοβαρότητας του μεταπολιτευτικού καθεστώτος. Δεν προσπάθησε να φέρει την δεξιά στον 20ο αιώνα, ίσως γιατί ενστικτωδώς ήξερε πως την δεξιά την είχε φάει ο ιδεολογικός σκώρος.

Δυστυχώς για εμάς, ο Καραμανλής δεν προέβλεψε πως αρκούσε ένας αμοραλιστής πολιτικός να πιάσει το zeitgeist της εποχής και να εκφράσει μια Κοπερνίκεια ρήξη με την δεξιά εθνικοφροσύνη. Το όνομα αυτού, Ανδρέας Παπανδρέου. Μέ το ΠΑΣΟΚ ο εκδημοκρατισμός, η συμμετοχή των αποκλεισμένων και μια σειρά δικαίων αιτημάτων έδρασαν ως οδοστρωτήρας που σάρωσαν τα πάντα. Η οπισθοδρομική δεξιά αντικαταστήθηκε από τον αριστερόστροφο λαικισμό και η χώρα χρεωκόπησε.

blemilo.blogspot.com/
Περισσότερα »

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Προσλήψεις αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια

Α. Οι Προσλήψεις Αναπληρωτών Κλάδων ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας και ΠΕ16-Μουσικής στα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΑΕΠ)είναι εδώ

Β. Οι Προσλήψεις Αναπληρωτών Μειωμένου Ωραρίου (κοινώς ωρομισθίων) Κλάδων ΠΕ07-Γερμανικής Γλώσσας, ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας και ΠΕ16-Μουσικής είναι εδώ
Περισσότερα »

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ

 Από την υπογραφή του μνημονίου και μετά γινόμαστε μάρτυρες της  διάλυσης του κράτους, του οποίου η σημασία και η εξουσία δεν αναιρείται  σχεδόν μόνο σ’ εκείνο το τμήμα του που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του συστήματος  κυριαρχίας, το οποίο  εδραιώνεται  με το μηχανισμό στήριξης. Διαλυόμαστε ως κρατική οντότητα και το κράτος περιορίζεται σχεδόν μόνο σε μηχανισμούς που  καθορίζουν όλες τις  πολιτικοοικονομικές διαδικασίες οι οποίες  επιβάλλονται με το μνημόνιο και τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα  και  συντελούνται στο πλαίσιο της εθνικής επικράτειας.
     Το κράτος γίνεται ολοένα και πιο αυταρχικό και ο αυταρχικός του χαρακτήρας  δεν εξαντλείται  μόνο στην έξαρση των μηχανισμών  καταστολής, αλλά στη  συρρίκνωση και παρακμή των θεσμών της πολιτικής δημοκρατίας, στη κάμψη της αρχής  της λαϊκής κυριαρχίας  Τούτος ο  μηχανισμός στήριξης ασκεί πια βαθιά επίδραση στους θεσμούς  και επηρεάζει τους  πολιτικούς  προσανατολισμούς μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ τη θέση της εθνικής κυριαρχίας καταλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντός της  οποίας ανάλογα με το συσχετισμό δυνάμεων που επικρατεί, διαμορφώνονται οι δεσμευτικές για το εθνικό κράτος κατευθύνσεις. Στη χώρα μας,  η κυβέρνηση θεωρώντας  αυτονόητο ότι απλώς εκτελεί εντολές   της τρόικας, παρακάμπτεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, που ούτε πια έμμεσα δεν μπορεί να επηρεάσει τις καταστάσεις που διαμορφώνονται στο υπερεθνικό επίπεδο.
       Το κοινοβούλιο, κυρίως τα δυο τελευταία χρόνια, έχει χάσει  την κύρια λειτουργία του μέσα στο σύστημα της  διάκρισης των εξουσιών. Η νομιμότητα έχει αρχίσει να υποχωρεί  όχι  μόνο εξαιτίας της επικράτησης αυθαίρετης συμπεριφοράς από μέρους των κυβερνώντων και κατάργησης παντός νομικού πλαισίου, ίσα ίσα έχουμε βασιλεία της πολυνομίας, αλλά γιατί  η βουλή δεν νομοθετεί  πλέον πρωτογενώς ούτε ελέγχει την εκτελεστική εξουσία Οι νόμοι  δεν πηγάζουν  από τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή συμπυκνώνεται  στη λαϊκή εντολή και μέσω αυτής  στην εθνική αντιπροσωπεία, αλλά ουσιαστικά υπαγορεύονται από την τρόικα. Το κοινοβούλιο πια λειτουργεί ως θεσμικό και ιδεολογικό προκάλυμμα  του αλλοιωμένου αντιπροσωπευτικού  συστήματος. Υπάρχει αδιαφάνεια και υπερδιόγκωση του ρόλου της εκτελεστικής εξουσίας, που ο ρόλος της  σχεδόν εξαντλείται να  επιβάλλει τις εντολές της τρόικας στη βουλή,  η οποία  χάνει κι αυτή τις αποφασιστικές νομοθετικές της  αρμοδιότητες καθώς και τις αρμοδιότητες ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας, εν ονόματι της δεινής οικονομικής θέσης της χώρας.
      Οι συνεχείς λεκτικές κορώνες  για λιγότερο κράτος  δεν σημαίνουν  τίποτε άλλο  παρά την  αποσυσχέτιση των πολιτικών αποφάσεων της εξουσίας από τον κοινωνικό έλεγχο, τη μετάλλαξη των διαδικασιών της αντιπροσώπευσης σε αδιαφανείς διοικητικές πράξεις της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία αποδέχεται ένα καθεστώς γενικής εκχώρησης εξουσιών στο μηχανισμό στήριξης. Ο τελευταίος  ενεργεί σαν μια ανεξέλεγκτη δύναμη,  μέσα σε πλήρη αδιαφάνεια, μακριά από τους κοινοβουλευτικούς ή άλλους κοινωνικούς ελέγχους.
     Στην αστική δημοκρατία, η αρχή της νομιμότητας επιβάλλει στις εκτελεστικές αρχές την υπακοή σε γενικούς και αφηρημένους κανόνες δικαίου, στους νόμους που εκδίδονται από τα αντιπροσωπευτικά σώματα και φυσικά την εναρμόνιση  με το σύνταγμα. Τώρα ψηφίζονται συνεχώς νόμοι, όπως το τελευταίο πολυνομοσχέδιο για εργασιακή εφεδρεία κλπ., οι οποίοι απλώς διαμορφώνουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί  ο διοικητικός μηχανισμός με ποικίλα διατάγματα, πράξεις, εγκυκλίους κλπ.  που θα συγκεκριμενοποιούν  τις γενικές και εν πολλοίς αντιφατικές ρυθμίσεις του νόμου και μάλιστα κινούμενες στις παρυφές της συνταγματικής νομιμότητας.
     Το  σχέδιο  νόμου για τις « συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία…» προσπαθώντας να φανεί   ότι δεν συγκρούεται με το σύνταγμα  στρεβλώνει και τους κανόνες της λογικής.
       Στο άρθρο 103 του συντάγματος   παρ. 4 ορίζεται: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν». Ο νομοθέτης, στο πολυνομοσχέδιο, στην προσπάθειά του να παρακάμψει αυτό το άρθρο θεωρεί ότι καταργούνται αυτοδικαίως οι οργανικές θέσεις αυτών που  μέχρι το 2013 θα απολυθούν αυτοδικαίως.  Επειδή λοιπόν καταργούνται αυτές οι θέσεις οι υπάλληλοι τίθενται σε διαθεσιμότητα από την κατάργηση της θέσης και μέχρι την συμπλήρωση της τριακονταπενταετούς πραγματικής υπηρεσίας κλπ. Χρησιμοποιώντας το τρυκ της εργασιακής εφεδρείας  θεωρεί ότι δεν συγκρούεται με το σύνταγμα, που επιτρέπει απόλυση δημοσίων υπαλλήλων εφόσον έχει προηγηθεί κατάργηση οργανικών θέσεων. Αυτές όμως οι οργανικές θέσεις που καταργούνται με το πολυνομοσχέδιο  είναι κενές γιατί τέθησαν  σε εφεδρεία οι υπάλληλοι. Τελικά η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;
       Το είδος της   συλλογιστικής που κρύβεται πίσω αυτά τα άρθρα διαπερνά  πια κάθε ενέργεια της κυβέρνησης και απειλεί να στραγγαλίσει την κοινωνία. Με τέτοιους ακροβατικούς συλλογισμούς, όσο η κοινωνική ένταση κορυφένεται,  η νομοθεσία  ξεκάθαρα θα τεθεί στην υπηρεσία   πραγμάτωσης αυταρχικών αποφάσεων, πάντα στις παρυφές  της νομιμότητας,  δημιουργώντας  έναν προνομιακό χώρο   υπεράσπισης  των ισχυρών συμφερόντων, ώστε να ελεγχθεί και αποδυναμωθεί κάθε κοινωνική αντίδραση, με την δικαιολογία  της συμμόρφωσης στους νόμους.

πηγή: diesbruma

Περισσότερα »

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΠΕ Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 17 Οκτωβρίου.

Μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας για κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 19 και 20 Οκτωβρίου, το ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών του Π.Ε. Ν. Θεσπρωτίας καλεί τα μέλη του σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 7:00 μμ.στο Α΄Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσσας, με θέμα την οργάνωση και το συντονισμό των κινητοποιήσεων, για την αντίδραση στην ψήφιση του νέου μισθολογίου - φτωχολόγιου και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.
Περισσότερα »

ΔΟΕ: Βρισκόμαστε υπό διωγμό- Όλοι στις κινητοποιήσεις διαρκείας με καταλήψεις, απεργίες, συλλαλητήρια

H ΠΑΙΔΕΙΑ «ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟΝ»
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
            Είναι φανερό πλέον ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την πλήρη υποβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και των λειτουργών της.
Αφού άφησε τα Δημόσια Σχολεία χωρίς βιβλία και τις σχολικές επιτροπές χωρίς χρηματοδότηση. Αφού συρρίκνωσε τις δαπάνες για την παιδεία στο ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό τώρα αφήνει και τους εκπαιδευτικούς χωρίς μισθούς.
Η ανάλγητη ανατροπή εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η ληστρική φοροεπιδρομή στα «συνήθη υποζύγια», οδηγούν τις ζωές των εργαζομένων σε συνθήκες μεσαίωνα.
Η εκπαίδευση στην Ελλάδα συνθλίβεται από τις δραματικές περικοπές μιας πρωτόγνωρης μείωσης των δημόσιων δαπανών για την παιδεία, που θα φτάσουν τα επόμενα χρόνια μόλις στο 2,23% του ΑΕΠ και ουσιαστικά θα καταργήσουν το δημόσιο σχολείο.
Είναι πλέον φανερό ότι ο μοναδικός δρόμος είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση με τις επιταγές της Τρόικας και στην κατεύθυνση αυτή θα συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
            Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους  χειρότερους εφιάλτες μας καθώς η κυβέρνηση με το νέο πολυνομοσχέδιο ξεθεμελιώνει τα πάντα στο δημόσιο.
            Το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο μειώνει τις αποδοχές μας έως και 40% μετατρέποντας το μισθό σε προνοιακό επίδομα και οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους κάτω από το επίπεδο φτώχειας. Μηνιαίες αποδοχές των 660 € για τους νέους συναδέλφους, 1000 € μετά από 12 χρόνια αλλά και 1340 € μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας μόνο ως ντροπή και αίσχος μπορούν να χαρακτηριστούν.
            Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε την αναδρομική περικοπή του εφάπαξ κατά 20%, την περικοπή των  επικουρικών συνάξεων κατά 50%, τους φραγμούς στη βαθμολογική εξέλιξη που θέτει το νέο σχέδιο βαθμολογίου αλλά και την πρόβλεψη για εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις καθώς και τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 €.
            Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους και πρέπει να βρει απέναντί της την οργή και την αγανάκτηση όλων μας.
           
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο της 80ης Γενικής Συνέλευσης του κλάδου και με κυρίαρχα αιτήματα τη μη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αλλά και την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση με τις εντολές της Ε.Κ.Τ. της Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. αποφάσισε:
  1. Η Δημόσια Εκπαίδευση και οι λειτουργοί της στην Ελλάδα βρίσκονται «υπό διωγμόν».
  2. Η εβδομάδα 17-21/10/2011 ορίζεται ως εβδομάδα δράσης και απεργιακών κινητοποιήσεων συγκεκριμένα:
·         Δευτέρα 17/10  Συνέντευξη τύπου στην Αθήνα από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και ταυτόχρονα συνεντεύξεις τύπου από τα κατά τόπους Δ.Σ. σε όλη την Ελλάδα.
·         Τρίτη 18/10  Παραστάσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές καταλήψεις στα κτήρια της διοίκησης της εκπαίδευσης από τα Δ.Σ. των Συλλόγων όλης της Ελλάδας, στο Λεκανοπέδιο κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.και τα Δ.Σ. των Συλλόγων του Λεκανοπεδίου. Για τη διευκόλυνση συμμετοχής όλων των συναδέλφων κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας.
·         Τετάρτη 19/10 και Πέμπτη 20/10  48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση και πραγματοποίηση συλλαλητηρίων.
  1. Πραγματοποίηση έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων σε όλους τους Συλλόγους για τη χάραξη της παραπέρα αγωνιστικής πορείας του κλάδου. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εισηγείται στης Γενικές Συνελεύσεις τη συνέχιση του αγώνα με κινητοποιήσεις διαρκείας, με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων (όπως το 2006) αμέσως μετά τη 48ωρη απεργία της 19ης και 20ης του Οκτώβρη.
  2. Πραγματοποίηση Ολομέλειας Προέδρων σε ημερομηνία που θα οριστεί ανάλογα με τις εξελίξεις.           


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
      Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας με τη συμμετοχή μας στις Γενικές Συνελεύσεις. Είναι η ώρα όλοι μαζί ενωμένοι να αποφασίσουμε για το μέλλον μας.
      Η απάντησή μας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, στην ολοκληρωτική επίθεση που δεχόμαστε δεν μπορεί παρά να είναι ενιαία, δυναμική και μαζική για την ανατροπή όχι μόνο των πολιτικών λιτότητας και εξαθλίωσης αλλά και αυτών που τις εκφράζουν.
Να ανατραπεί τώρα αυτή η πολιτική και η κυβέρνηση που την εφαρμόζει.
      Να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο της εξαθλίωσης.
Αγώνας για την ανατροπή της βαρβαρότητας, αγώνας ανυποχώρητος μέχρι την τελική νίκη.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Περισσότερα »

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Πως μεθοδεύεται από το Υπουργείο η εργασιακή εφεδρεία χιλιάδων εκπαιδευτικών, του Χρήστου Κάτσικα

Ας μην υπάρχει καμιά αμφιβολία. Τα βήματα ήδη ακούγονται, οι σκιές αρχίζουν να προβάλλουν. Μόνο οι υπάλληλοι της συναίνεσης, οι κατασκευαστές του εφικτού και οι θεατές της ζωής δεν ακούνε και δεν βλέπουν ή κάνουν ότι δεν ακούν και ότι δεν βλέπουν.Quantcast
«Κατασκευάζουν» βήμα-βήμα την εργασιακή εφεδρεία των εκπαιδευτικών. Οργανώνουν, με αριστοτεχνικό τρόπο, τον ακρωτηριασμό. Έτσι που να ξεσπάσει με τη φυσικότητα της βροχής που ακολουθεί τις αστραπές και τους κεραυνούς.
«Η εφεδρεία προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς, αλλά σε επόμενη φάση», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο Real FM το πρωί της Δευτέρας 3/10/2011 και την επόμενη μέρα (4/10) το επανέλαβε σε συνέντευξή της στο ΕΘΝΟΣ : «άμεσα δεν θα ισχύσει η εφεδρεία για τους εκπαιδευτικούς. Πρέπει πρώτα να προχωρήσουμε σε αναδιοργάνωση του προσωπικού και μετά βλέπουμε…».
Η υφυπουργός Παιδείας δεν ψεύδεται. Μίλησε για επόμενη φάση, απλά ξέχασε να πει πως το υπουργείο Παιδείας εργάζεται πυρετωδώς για την ετοιμασία αυτής της επόμενης φάσης.
Τα πρώτα κομμάτια του παζλ έχουν ήδη μπει στη θέση τους και ήδη το τοπίο διαμορφώνεται.
Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΟΥ «ΩΡΙΜΟΥ ΦΡΟΥΤΟΥ»
- Ένας από τους βασικούς μοχλούς μείωσης των οργανικών θέσεων είναι η συγχώνευση – κατάργηση σχολικών μονάδων. Ως γνωστόν, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση  με την οποία θα υποχρεούνται όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία να μειώσουν κατά 30% τις δομές τους. Ήδη στο χώρο της εκπαίδευσης άρχισαν με τη συγχώνευση σχολείων που έδωσε ταμείο 1050 σχολεία λιγότερα το 2011, περισσότερους μαθητές στο τμήμα και κάμποσες εκατοντάδες εκπαιδευτικούς να ψάχνουν οργανική θέση. Για το 2012 οι κ.κ. «πρώτα ο μαθητής» ετοιμάζουν νέο πακέτο. Οι πληροφορίες μιλάνε για νέο κύμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων περίπου 1000 σχολείων. Αλίμονο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια των 6, 7, και 8 τμημάτων, αλίμονο στα συστεγαζόμενα, σε αυτά που βρίσκονται στο ίδιο συγκρότημα, στα εσπερινά, στα ΣΔΕ, σε όσα πληρώνουν ενοίκιο, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην ξεχασμένη περιφέρεια. Εκατοντάδες νέες οργανικές θέσεις θα σβήσουν από το χάρτη, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί θα βρεθούν ξαφνικά στο πουθενά. Να η πρώτη μαγιά.
- Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Ήδη το μήνυμα πήγε στους Καθηγητές των ΤΕΙ, όπου αφού το Υπουργείο Παιδείας μείωσε για την τρέχουσα Ακαδημαϊκή χρονιά  το έκτακτο διδακτικό προσωπικό στους 1300 από 4.000 κάλεσε τους μόνιμους καθηγητές «να εργαστούν και πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των ιδρυμάτων». Βεβαίως πριν από όλους η αύξηση του ωραρίου βρήκε τους άλλους –πλην εκπαιδευτικών- «τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους».
Κάθε πόλεμος αρχίζει με τα λόγια και το υπουργείο Παιδείας έχει συμπληρώσει πολλά ένσημα στην προσπάθειά του να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι εκπαιδευτικοί εργάζονται εξαιρετικά λίγες ώρες. Στην κατάλληλη συγκυρία, μέσα στο 2012, είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει στην «αναμόρφωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών». Εξάλλου το προσχέδιο  του Υπουργείου Παιδείας με τον εύηχο τίτλο «Οργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Διοίκησης της Εκπαίδευσης – Πρώτα ο μαθητής – Πρώτα η σχολική μονάδα – Νέα Διοίκηση για το Νέο Σχολείο» προβλέπει ότι «σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού η αναπλήρωση στα διδακτικά του καθήκοντα γίνεται με εντολή του διευθυντή από εκπαιδευτικό της ίδιας σχολικής μονάδας, κατά προτίμηση της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας, που έχει κενό στο ημερήσιο διδακτικό ωράριο εργασίας του. Η άρνηση συμμόρφωσης στο ανωτέρω εκπαιδευτικό καθήκον συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα»(Άρθρο 18).
Ένα δίωρο ή ένα τρίωρο επιπλέον π.χ για τους καθηγητές σημαίνει 8-10.000 καθηγητές περίσσευμα!
- Με τις αλλεπάλληλες, αλλοπρόσαλλες και αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, με το ξεχαρβάλωμα και το ραβε-ξήλωνε των ειδικοτήτων στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και με κάτι περίεργες τοποθετήσεις ειδικοτήτων σε περιοχές που δεν είχαν κενά, αίφνης μερικές χιλιάδες εκπαιδευτικοί συγκεκριμένων κλάδων αναζητούν απεγνωσμένα ωράριο. Είναι γνωστή η κατάσταση εκατοντάδων καθηγητών ξένων γλωσσών, Γυμναστών, καθηγητών Πληροφορικής, Οικονομολόγων, Τεχνολόγων, καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων οι οποίοι, χωρίς δική τους ευθύνη, έχουν μείνει χωρίς ωράριο και οργανική θέση. Είναι σίγουρο ότι το Υπουργείο Παιδείας «κατασκευάζει» αδύνατους κρίκους για να νομιμοποιήσει τις επιλογές του. Δεν θα αργήσει η μέρα που με έναν ιδιότυπο μαλθουσιανισμό θα υποβάλλει στην κοινή γνώμη το ερώτημα: «Μπορεί να πληρώνει το Δημόσιο υπαλλήλους του που κάθονται;»
- Φυσικά μέσα στη στόχευση του Υπουργείου Παιδείας βρίσκονται ήδη και εκατοντάδες εκπαιδευτικών οι οποίοι λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια είτε με μειωμένο ωράριο, είτε σε άλλες υπηρεσίες εκτός σχολικής τάξης. Περιφερειακοί Διευθυντές εκπαίδευσης ήδη έχουν χαρτογραφήσει το χώρο και σε κάθε ευκαιρία, με τη βοήθεια των παλατιανών δημοσιογράφων, μιλάνε για 1500 προβληματικούς εκπαιδευτικούς που «όπως καταλαβαίνετε το δημόσιο δεν έχει την πολυτέλεια να τους πληρώνει».
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΠΕΞΩ
Όπως πολύ εύστοχα έχει επισημάνει η εκπαιδευτικός Ν. Γεωργιάδου από την Κάλυμνο το «βιογραφικό σημείωμα» των εμπνευστών της εκπαίδευσης την εποχή του ΔΝΤ περνά και διαχέεται σε κάθε πράξη τους. Πώς θα ήταν ποτέ δυνατό αυτοί που βγάζουν στο σφυρί το δημόσιο πλούτο, που συμμετέχουν στην «αυγή της Οδύσσειας» με κυνισμό διαλαλώντας την ως μεσοπρόθεσμη επένδυση, που ψάχνουν τις κωλότσεπες του άνεργου για να δουν αν δικαιούται το χαρτζιλίκι της ανεργίας, που βάζουν λουκέτο σε εκατοντάδες σχολεία,  που διαλαλούν ότι «το μνημόνιο είναι ευτυχία», να εμπνευστούν και να εφαρμόσουν στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς κάτι διαφορετικό;
Η κυρίαρχη πολιτική οικοδομεί την πολιτική της επιχειρηματολογία κατηγορώντας το κράτος πρόνοιας ως «υπερφορτωμένο κράτος», ως «γραφειοκρατικό παραλογισμό», ως «ελέφαντα» που ισοπεδώνει τις «ζωτικές δυνάμεις» της κοινωνίας, δηλαδή το Σύνδεσμο Βιομηχάνων, κάτω από το βάρος τους κόστους του. Μισθοί, κοινωνική ασφάλεια, συντάξεις, δωρεάν υγεία, δωρεάν παιδεία, προστασία της μητρότητας, όλα αυτά τα στοιχεία που διασφαλίζουν τους όρους της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων και της προαγωγής του πολιτισμού είναι «βαρίδια» στα πόδια της νέας «ιεράς συμμαχίας». Αναπτύσσεται μια πολιτική ορολογία που μοιάζει με τη «λιποδιάλυση» που υπόσχονται τα ινστιτούτα αδυνατίσματος. Μόνο που το «λίπος» που πρέπει να «καεί» στην προκειμένη περίπτωση είναι οι κατακτήσεις των δυνάμεων της εργασίας.
Να το πούμε καθαρά : Άλλαξαν τα ανεμολόγια και οι ορίζοντες. Εδώ «πριονίζονται ρίζες ! Και όποιος, χωμένος στις συστάδες των θάμνων που τον περιβάλλουν χάνει το δάσος από το οπτικό του πεδίο, καλό είναι να κάνει ένα βήμα στα πλάγια για να δει καθαρότερα μπροστά του.
Η πολιτική αυτή δεν αφήνει κανέναν εκπαιδευτικό έξω. Αν απέναντι σε αυτό το μακελειό δεν υψωθεί τείχος ακαταμάχητο τότε δεν θα περάσει πολύς καιρός που χιλιάδες, ναι πολλές χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα χάσουν τη δουλειά τους και όσοι απομείνουν θα εργάζονται σε εργασιακό καθεστώς γαλέρας με μισθούς που δεν θα ξεπερνούν το 50% του μισθού του 2009. Και γι αυτό ας μην έχει αμφιβολίες κανείς! Γιατί όταν πετάς κρέας στους καρχαρίες, δεν φεύγουν, μαζεύονται περισσότεροι.Το Υπουργείο Παιδείας, ως ευαγγελιστής της αγοράς, βιάζεται να υποδυθεί το ρόλο αυτού που γελά καλά επειδή γελά τελευταίος. Ωστόσο, κι αν τα βουνά μοιάζουν ακίνητα, οι γεωλόγοι ξέρουν καλά πως ζούμε σε μια θάλασσα στεριάς. Γελιούνται όσοι πιστεύουν ότι έχουν κλείσει τις θύελλες μια για πάντα σε γυάλινα κλουβιά. Όσοι πίστεψαν και πολύ περισσότερο όσοι καραδοκούσαν πως θα έχουν «αιώνια» τους εκπαιδευτικούς και όλο το λαό όπως το χιόνι στο βουνό να λιώνει για να αυξάνουν τις εμπορικές ιδέες τους. Πολύ γρήγορα το εκπαιδευτικό κίνηµα, ο κόσμος της εργασίας, θα σηκωθεί στις µύτες των ποδιών του, θα διαπεράσει τα φράγµατα των µέσων µαζικής ενηµέρωσης, θα συντρίψει τη ρητορική τού άδικου λόγου και θα ορθώσει πύργο ατίθασο στη Σαλώµη του νεοφιλελευθερισµού που ετοιµάζεται να περιφέρει το κεφάλι της παιδείας προσφορά στους επιχειρηματίες της γνώσης.
Περισσότερα »