banner

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΟΔΟΥΛΟΣ, Aιρετός ΠΥΣΠΕ Θεσπρωτίας

Ενα ιστιολόγιο για επιστημονική και συνδικαλιστική ενημέρωση των συναδέλφων μου .
Εκπαιδευτικά και άλλα...Ενημερωση, επικοινωνια, διάλογος
            alfavita  ΔΟΕ  ΑΔΕΔΗ  ΓΕΣΕΕ  DIPE 

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Γεμάτη αυθαιρεσίες η διαδικασία επιλογής Διευθυντών Σχολικών μονάδων στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων συνεχίζεται…, του Γρηγόρη Τζίμα

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  και τα στελέχη της  αυθαιρετούν και εμπαίζουν τους εκπαιδευτικούς «κλείνοντας τα αφτιά» στις δίκαιες διαμαρτυρίες τους για το «αλαλούμ» που η ίδια δημιουργεί καταστρατηγώντας τους νόμους που έχει ψηφίσει (3848/20120).
 
Τα προβλήματα και τα ερωτήματα πολλά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και λύσης:
 
Στερούν το δικαίωμα σε εκπαιδευτικούς να διεκδικούν θέση Σχολικού Συμβούλου, διότι έχουν συμμετάσχει στις διαδικασίες επιλογής Δ/ντών σχολικών μονάδων.
 
Οι επιλογές σχολικών συμβούλων είναι άγνωστο ακόμη πότε θα ξεκινήσουν και πότε θα ολοκληρωθούν. Η διαδικασία βρίσκεται εκτός χρονικών ορίων που θέτει ο νόμος.
 
Ορισμένα μέλη υπηρεσιακών συμβουλίων επιλογής Δ/ντών, επελέγησαν με ιδιότυπα κριτήρια (χωρίς να έχουν την απαραίτητη παιδαγωγική και διοικητική γνώση), με σκοπό να εκτελούν «συγκεκριμένες εντολές». Με τον τρόπο αυτό,  μέσα σε κλίμα αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, «ίντριγκας» και «υψηλής κοπτικής ραπτικής», πραγματοποιήθηκαν οι περίφημες και πολυδιαφημιζόμενες αξιοκρατικές συνεντεύξεις, με τη διαπραγμάτευση μελέτης περίπτωσης και τη μαγνητοφώνηση της διαδικασίας. Το αποτέλεσμα: μεγάλος αριθμός ενστάσεων κατά των αξιολογικών πινάκων Δ/ντών, όσον αφορά τις βαθμολογίες και τη τήρηση της διαδικασίας σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο.
 
Απαξίωση των νόμων και του κώδικα διοικητικής διαδικασίας από τη μεριά της Διοίκησης, η οποία δεν δύναται να αντεπεξέλθει στο έργο της. Συνεχή αναποτελεσματικότητα, παραβιάσεις κανόνων, λάθη και παραλήψεις  είναι η καθημερινότητα που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί.
 
 Μια κατάσταση που δε συνάδει με δημοκρατικές διαδικασίες σε μια ευνομούμενη   πολιτεία.
 
            Το ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων στις 6 Ιουλίου 2011 ανακοινώνει τον αλφαβητικό αξιολογικό πίνακα υποψηφίων Δ/ντών με τα μετρήσιμα μόρια. Δόθηκαν 5 ημέρες για τις ενστάσεις και ξεκίνησε η διαδικασία των συνεντεύξεων. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των συνεντεύξεων στις 17 Ιουλίου 2011 και την επόμενη ημέρα 18 Ιουλίου κοινοποιήθηκε ο ενιαίος αξιολογικός πίνακας με τις τελικές βαθμολογήσεις μετά τις ενστάσεις και τη βαθμολογία των συνεντεύξεων. Ακολούθως δόθηκε ο χρόνος για τις δηλώσεις των υποψηφίων. Τελείωσαν και οι δηλώσεις των προτιμήσεων και ο Πρόεδρος του συμβουλίου πρέπει να αποστείλει τον πίνακα για κύρωση στην περιφερειακή Δ/νση Ηπείρου ως ορίζει ο νόμος. Ο πίνακας λοιπόν αυτός που αποστέλλει ο Πρόεδρος του συμβουλίου επιλογής και Δ/ντής Α/θμιας εκπ/σης Ιωαννίνων, δεν είναι αυτός που κοινοποίησε στις 18 Ιουλίου, αλλά ένας άλλος διαφορετικός με διαφορετική μοριοδότηση μετρήσιμων κριτηρίων σε ορισμένους υποψηφίους. Αλήθεια από πού προέκυψε αυτός ο πίνακας; Τι διεργασίες έγιναν και πώς; Τι έχουν να μας πουν οι αιρετοί εκπρόσωποι του υπηρεσιακού συμβουλίου; Είναι δυνατόν να κυρωθεί τέτοιος αξιολογικός πίνακας από την περιφερειακή Δ/νση Ηπείρου, όταν αλλάζει σύμφωνα με τα «γούστα» ορισμένων; Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη κατά νόμο διαδικασία; Κρατήθηκαν πρακτικά με εισηγήσεις και τοποθετήσεις των μελών του συμβουλίου για τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση του τελικού πίνακα; Έλεος, ορισμένοι κακοποιούν τη λογική μας βάναυσα και καταστρατηγούν νόμους του κράτους. Θεωρώ ότι σε όσους και όσες θίγονται έννομα συμφέροντα, θα πρέπει να προσφύγουν άμεσα στην δικαιοσύνη και στον  διοικητικό έλεγχο της  διαδικασίας.
 
Είναι αδιανόητο, μεσούσης  της πρωτοφανούς κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και η ελληνική οικογένεια, η πρακτική κάποιων διοικητικών στελεχών να αναστατώνει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας με στόχο τον κομματικό έλεγχο της  παιδείας.
               

Γρηγόρης Τζίμας.  27-07-2011